среда, 28 апреля 2010 г.

Tööstus


KEEMIATÖÖSTUS

Ettevõtetest suurim on Kohtla-Järvel asuv Viru Keemia Grupp, mis toodab ja turustab põlevkiviõlisid ning konkureerib edukalt naftaproduktide üleilmsel turul pakkudes samas ka kohalikule turule kütteõli. Grupi kaheksa tütarfirmat toodavad veel tööstuslikke liime, vaike ja teisi keemiakaupu ning pakuvad toestavaid teenuseid.

Sillamäel tegutsev Silmet toodab peamiselt elektroonikakomponentides kasutatavaid haruldasi metalle, muldmetalle ja poleerimispulbreid. Ostes kogu vajaliku toorme välisriikidest, müüb ettevõte ka toodangu pea täies ulatuses piiri taha, põhiliselt Euroopa, USA ja Jaapani turule.

Kohtla-Järve kunagise hiigelettevõtte erastamise tulemusel moodustunud Nitrofert sünteesib maagaasist vedelat ammoniaaki ja granuleeritud karbamiidi ning Velsicol Eesti toodab bensoehapet peamiselt plastifikaatorite ja toidukonservantide valmistamiseks. Mõlemad ettevõtted ekspordivad samuti pea terves ulatuses oma toodangu välismaale. Sajandi esimesel poolel alustanud Kiviõli Keemiatööstus keskendub täna põlevkivi ja turbabriketi tootmisele. Regiooni kõige noorem keemiaettevõte, alles mõni aasta tagasi käivitunud Orica Eesti varustab lõhkeainega Eesti Põlevkivi kaevandusi.


KERGETÖÖSTUS

Energeetika ja keemiatööstuse areng sai alguse manufaktuuri rajamisest. Tänaseni kujundab tekstiilitööstus regiooni ilmet andes kolmandiku ettevõtluse kogumahust.

Narvas asub Euroopa üks suurimaid tekstiilitööstusi ning Eesti vanim sama nime all tegutsev ettevõte - Kreenholm. Esimene õmbluskoda kerkis Narva jõe saarele juba 1857. aastal. Täna toodavad ja töötlevad Kreenholmi kaheksa vabrikut neljas vahetuses lõnga, toorkangast, lastemähkmeid, froteerätikuid, hommikumantleid ning kodutekstiili nagu voodipesu, laudlinad, kardinad ja rätikud. Kreenholm on edukalt toiminud kõrge konkurentsiga rahvusvahelisel tekstiiliturul - aastas ekspordib ettevõte üle miljardi krooni jagu tooteid Ameerika ühendriikidesse, Saksamaale, Soome, Hollandisse, Inglismaale, Rootsi ja mujale.
Kreenholmi toel on arenenud ka muu tekstiilitööstus - suurmanufaktuur annab juba ainüksi ise tööd enam kui kümnele allhankijale.

Regiooni teised mõjukad tekstiilifirmad on Kohtla-Järvel töörõivaid õmblev Triest Uniform ja sealsamas pealisrõivaid valmistav Virulane ning Kiviõlis samuti pealisrõivaid tootev Vezala.



EHITUS- JA TÖÖTLEV TÖÖSTUS

Ehitustööstus on kahtlemata üks perspektiivikaim tegevusvaldkond Ida-Virumaal. Korralik infrastruktuur, odav soojus- ja elektrienergia põlevkivi ja maagaasi näol ning lai maavarade valik lubjakivi, savi, liiva ja kruusa kujul rahuldab terviklikult kõik ehitusmaterjalide tootmiseks vajamineva. Kuna aga ehitusmaterjalide tööstus alles tõuseb mõõnaperioodist, siis on tegemist eelkõige tulevikku suunatud ettevõtlusega.

Tänastest tööstustest teevad enim käivet kohaliku savi baasil Aseris telliskive valmistav Wienerberger ja katusekive tootev Wiekor, Kohtla-Järvel põlevkivituhast seinaplokke valmistav Silbet ning Püssis puitplaadivabrik Repo Vabrikud.
Energeetika ja keemiatööstusega sarnaselt omab pikaaegseid traditsioone piirkonna metallitööstus, millises sektoris on küllaldaselt ka vaba tööjõudu. Metallitööstuse edukaim näide on väliskapitali toel elustunud Balti ES. Ettevõte toob enamuse toormest välismaalt, kus asuvad ka toodete peamised müügiturud ja allhankijad.

Metallkonstruktsioone valmistavad veel Sillamäel Norwes ja Narvas (betoontoodete kõrval) Narva Bark. Soojuselektrijaamade seadmeid remondib kaasaegses katlamehhaanikatehases Eesti Energoremont ning keemiatööstuse seadmeid Remeksi Keskus Kohtla-Järvel. Spetsiifilisema tööstuse raames valmistab Polyform Sillamäel plasttooteid, Mikro-Fix Narvas meditsiinitarvikuid, Narova Pine ja MMN Tehas Narvas ning TNC Components Kohtla-Järvel mööblit, NTT Narvas lauatennisereketeid ja Nakro mitmesuguseid nahatooteid.

Комментариев нет:

Отправить комментарий