среда, 5 мая 2010 г.

05.05.2010 Metsamuuseum ootab uut näitust vaatama


RMK Sagadi metsamuuseumi teisel korrusel avati eelmisel nädalal uus väljapanek, samuti algas külastushooaeg ja huvilisi oodatakse Sagadisse iga päev.

Läinud nädala lõpus avas RMK Sagadi metsakeskus metsamuuseumis uue ekspositsiooni, kust saab teada, kuidas mets aegade jooksul inimest on toitnud.

"Mets on imeline looduslik tehas, mis katab poolt Eestimaad ja toidab tervet Eestit. Mets ei saasta, vaid hoiab meie elukeskkonda, andes rikkalikku toodangut," tutvustab metsamuuseum uue väljapaneku ideed.

Erinev kasutus

Näitus "Mets toidab" annab ülevaate metsa tähtsusest ja kasutusest erinevatel aegadel. Külastaja saab teada, kuidas metsamaterjali tarvitatakse tööstusharudes, näiteks paberi- ja mööblitööstuses, ehituses, energeetikas, keemiatööstuses.

Samuti annab väljapanek aimu metsast kui kultuuripärandist.

"Meie keel, lood ja laulud, meie igapäevased puust asjad räägivad tihedast sidemest metsaga," seisab väljapanekut tutvustavas ülevaatlikus tekstis.

Huviline leiab kasulikku infot looduses puhkamise võimaluste kohta, ülevaate metsa ökoloogilisest keskkonnast, jahipidamisest, sealsete asukate toiduahelatest ning kõigest muust, mis on seotud metsaga.

Laias laastus võib väljapaneku teemad jagada kolmeks: üks osa ekspositsioonist kajastab metsamajandust, teine sotsiaal-kultuurilist ja kolmas ökoloogilist keskkonda.

Väljapaneku eesmärk on inimestele teadvustada - et mets toidaks, tuleb seda targalt majandada, samuti metsa mitmekülgseid väärtusi tunda ja tutvustada. Vähem oluline ei ole metsakeskkonda hoida ja selle elurikkust kaitsta.

Alati pole osatud hinnata

Metsamuuseumi uus näitus annab muu hulgas teada sellestki, et alati pole inimesed metsaande hinnata osanud. Suurima hävingu tõi Eesti metsade jaoks kaasa piirituse- ja paberitööstuse areng XIX sajandil.

"Eestimaal ongi metsa kõige vähem olnud XIX sajandi lõpus, XX sajandi alguses. Kui vaadata vanu pilte, fotosid ja maale, võib näha, et Eestimaa oli hoopis teistsugune, pigem nagu heinamaa, sekka mõni üksik metsatukk. Praegu on Eesti ikka metsariik, ja seda on igal pool näha ka," rääkis RMK Sagadi metsakeskuse juhataja Krista Keedus.

Uut ekspositsiooni valmistati ette päris pikalt ning Sagadi metsakeskuse arendusjuhi Asta Tuusti sõnul ei ole see veel päris lõplikult valmis, suvel väljapanekut veel täiendatakse.
Metsamuuseumi esimesel korrusel saab vaadata püsinäitust "Puudest algab mets".

Комментариев нет:

Отправить комментарий