вторник, 4 мая 2010 г.

Raamatukogus esineb Gambler Trio


Lääne- Virumaa Keskraamatukogu saalis kõlab 4. mail kell 18.00 Gambler Trio kontsert.

Gambling teatavasti on õnnemäng ning triomängus mängivad õnnega Hendrik Soon, Alvar Mölder ja Kristi Hinsberg. Kavas on Aram Hatšaturjani Trio klarnetile, viiulile ja klaverile (1932) ja Veljo Värgi - "Dreams Of The Elysian Fields" (2010).

Hatšaturjani Trio klarnetile, viiulile ja klaverile kuulub viiul-klarnet-klaver triole kirjutatud repertuaari kuldvaramusse. Kolmeosaline teos on kirjutatud ehedas rahvuslikus võtmes: leidub palju põnevaid armeeniapärased rütmikäänakuid ja tasandikurahva kõrvale ootamatuid värvilahendusi.

Aram Hatšaturjan (1903-1978) on Tbilisis sündinud armeenia helilooja. Armeeniapärasus tema teostes ei ole taotluslik vaid spontaanne, kuna helilooja ei armastanud oma muusikas rahvuslikkuse teadlikku eksponeerimist.

Pigem oli talle omane sügav austus ja armastus muusika kui sellise vastu, hoolimata rahvuslikest eripäradest.
Eesti noorema põlvkonna helilooja Veljo Värgi uudisteose "Dreams Of The Elysian Fields" pealkiri on inspireeritud vanade kreeklaste uskumusest.

Elüüsiumi väljadel on leidnud surmajärgse rahupaiga kangelastest suurkujud ning teised vagad ja õiglased hinged, unelm (dream) on teoses mõeldud pigem unenäo kui unistusena. Oskus kõlavärvide otsinguil erinevate pillide vahendeid hästi kasutada, huvitavad karakterimuutused ja erinevad ärksad rütmifiguurid loovad teoses erilise müstilise õhustiku.

Veljo Värgile on omane hästiinstrumenteeritud, minimalistliku, samas meditatiivse alatooniga käekiri. Kontsert on teose "Dreams Of The Elysian Fields" esiettekanne.

Gambler Trio liikmetest on Hendrik Soon Eesti Muusika - ja Teatriakadeemia üliõpilane ja Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri viiuldaja, Alvar Mölder tegutseb Eesti Kaitseväeorkestris ja õpetajana Saue Muusikakoolis ning Kristi Hinsberg on ametis Rapla Lastemuusikakoolis kontsertmeistrina ning G. Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis illustraator-kammeransamblistina.

Комментариев нет:

Отправить комментарий