среда, 5 мая 2010 г.

Lohusuu vald










Valla asukoht ja halduskeskus

Lohusuu vald asub Ida-Viru maakonna lõunaosas, Peipsi järve looderannikul. Lohusuu valla suurus on 103,28 km2.


Valla halduskeskuseks on Lohusuu alevik, mis asub maakonnakeskusest Jõhvist 58 km kaugusel, muudest tähtsamatest keskustest Mustveest 12 km, Rakverest 64 km, Tartust 84 km ja Tallinnast 180 km kaugusel. Valla territooriumil on lisaks Lohusuu alevikule 9 küla Suurimad neist on Jõemetsa, Kalmaküla, Kärasi, Ninasi, Piilsi, Raadna, Separa, Tammispää ja Vilusi küla.

Valla territooriumist on 70% kaetud metsaga, millest riigimetsamaad on 6746 ha ja erametsamaad 491 ha. Valla territooriumil paiknevatest veekogudest on tähtsaim Peipsi järv Lohusuu valla territooriumile jäävad Järvevälja maastikukaitsealast Kärasi ja Karusoo sihtkaitsevööndid ning Kodassaare piiranguvöönd.

Kultuur ja sport

Kultuurimälestiste registri andmetel on Lohusuu vallas 44 erinevat mälestist: Vabadussõja Lohusuu lahingu mälestussammas (ajaloomälestis), Piilsi külas asuv kalmistu ja kääpad Separa külas (arheoloogilised mälestised), Lohusuu kirik, Lohusuu õigeusu kirik, Lohusuu kalmistu kabel ja Veneküla kalmistu kabel (arhitektuurimälestised) ning 34 mitmesugust kirikutega seotud kunstimälestist.(Allikas: Muinsuskaitseamet).

Valla juhtimine

Lohusuu valla valitsemisel juhindutakse kohaliku omavalitsuse korralduse seaduses sätestatud ülesannetest, õigustest ja vastutusest.
Kohalik omavalitsus korraldab omavalitsuse territooriumi arendustegevust, territoriaalplaneerimist, heakorda, sotsiaalabi ja -teenuseid, haridus- ja noorsootööd, veevarustust ja kanalisatsiooni, teede ja tänavate korrashoidu ning täidab teisi seadusega kohalikule omavalitsusele pandud ülesandeid.
Kõrgemaks võimuorganiks vallas on volikogu. Valimisõiguslikud elanikud osalevad aktiivselt volikogu valimistel. Viimastel kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel osales 80,5% valla valimisõiguslikest elanikest. Aastate jooksul on valimisaktiivsus pidevalt tõusnud, mis näitab inimeste soovist kaasa rääkida oma valla probleemide lahendamisel.

Vallavolikogu koosneb 9 liikmest. Volikogu täidesaatvaks organiks on vallavalitsus. Lohusuu Vallavalitsus korraldab omavalitsuse territooriumi arendustegevust, territoriaalplaneerimist, heakorda, sotsiaalabi ja -teenuseid, haridus- ja noorsootööd, veevarustust ja kanalisatsiooni, teede ja tänavate korrashoidu ning täidab teisi seadusega kohalikule omavalitsusele pandud ülesandeid.
Volikogu komisjone on kokku 6: revisjonikomisjon, haridus-ja kultuurikomisjon, majanduskomisjon, arengu-ja eelarvekomisjon ning majanduslike huvide deklaratsioonide hoidmise komisjon.
Vallavalitsus on 5- liikmeline ning vallavalitsuses töötab kokku 8 ametnikku.

Комментариев нет:

Отправить комментарий