вторник, 4 мая 2010 г.

Toolse Ordulinnus





Toolse on küla Lääne – Viru maakonnas Vihula vallas.


Toolse ümbruskonnas on olnud mitmeid kindlustusi. Neist vanimaks on Toolse Ussimägi, mis jääb rannast mõne kilomeetri kaugusele. Neemikul asuv muinaslinnus oli kaitstud valli ja kraaviga, mis lõikasid linnuse ala ära ülejäänud oosist. Linnus oli kasutusel 8.–10. sajandil.
Toolse Ussimäe ja ranna vahel asus Toolse linnamägi, mis oma kaheetapiliste kaitserajatistega kuulub ajavahemikku 9.–13. s. Linnuse varasem ja ulatuslikum ala oli kaitstud nõrgemini, hilisem ning väiksem hooviala aga massiivse valliga, mille ees oli kraav.
Hoovi alal toimunud arheoloogiliste kaevamiste käigus, 1955. aastal, leiti sealt jäänuseid postkonstruktsiooniga hoonetest, mille seinad olid valmistatud postide vahele põimitud vitsadest, mis omakorda olid üle määritud saviga. Tõenäoliselt oli Toolse linnamägi kaitseks nii sealsele sadamale ja kaubitsemiskohale kui ka kohaliku üliku residentsile.
Erinevalt varasematest linnustest ehitati Toolse kivikindlus randa ja arvatavati tolleaegsele sadamakohale. Kivilinnuse varaseim etapp, kuhu kuulub kolmeruumiline ja kolmekorruseline pikliku torni-laadne majalinnus, valmis 15. sajandi alguseks. 15. sajandi I poolel toimus esimene linnuse laiendusetapp, mille käigus ehitati linnusele juurde sise- ja eeshoov, kõrge ja sakmelise kaitserinnatisega lõunamüür ning põhjatiib.
Põhjatiivas paiknesid mitmed eluhooned. Praegugi veel on näha arvatavalt köögis olnud mantelkorstna piirjooni. Järgnevalt, ning võimalik, et seoses 1471. aasta ordumeister Wolthus v Herseti korraldusega, ehitati linnuse idakülge nelinurkse põhiplaaniga väravahoone. Samal ajal rajati linnuse loodenurka massiivne, ümmargune suurtükitorn, rondeel.
Rondeel oli ülejäänud müüridega ühekõrgune, pealt lahtise platvormiga ning ääristatud sakmelise kaitserinnatisega. Praeguseks ei ole rondeel enam säilinud. Viimase etapina rajati linnuse kirdenurka laagerkastell, mille müüride sisekülgedel asusid puithooneid.
Liivi sõja ajal, 1558. aastal langes Toolse linnus venelaste kätte, nagu paljud teisedki Ida-Eesti linnused ning 1581. aastal Pontus de la Gardie võiduka retke käigus vallutasid linnuse rootslased. Siiski arvatakse, et Toolse pääeses Liivi sõjast suhteliselt kergelt ning jäi varemetesse alles Põhjasõja käigus.

Комментариев нет:

Отправить комментарий